Samičí penis

8.6.2014
Kopulující pár Neotrogla curvata, samička nahoře, foto K.Yoshikazawa et al, Current Biology, Volume 24, Issue 9, p1006-1010, 5 May 2014.

Samice brazilské jeskynní mušky Neotrogla curvata je vybavena orgánem, který vypadá jako samčí penis. Správné označení je gynozom. Strčí ho do speciálního otvoru v těle samečka, pevně se v něm uchytí a vysaje z něj spermie, které slouží i jako zdroj živin. Jejich spojení trvá desítky hodin. Mušku objevil Rodrigo Ferreira z brazilské Universidade Federal de Lavras roku 2010. Charles Lienhard ze švýcarského Muséum d'histoire naturelle de la Ville de Geneve rozpoznal, že jde o nový živočišný druh. Zvláštní způsob kopulace popsali spolu se dvěma japonskými entomology Kazunorim Yoshikazawou z Hokkaidské univerzity a Yoshitakou Kamimurou z Univerzity Keio. Jako samici obecně označujeme to pohlaví, které produkuje větší, méně pohyblivé pohlavní buňky se zásobou živin. Mimojaderná dědičnost je zcela záležitostí samic. Z těchto důvodu nemůžeme u druhu Neotrogla curvata prostě prohodit označení pohlaví a uvést tak vše do normálu. Kopulující pár Neotrogla curvata se samičkou nahoře si můžeme prohlédnout na obrázku, foto K.Yoshikazawa et al, Current Biology, Volume 24, Issue 9, p1006-1010, 5 May 2014.

Petr Novotny 9.6.2014: Mimojaderna dedicnost neni ovsem vyhradne zalezitosti samici bunky. Pomer mitochondrii je vsak v radu tisicu vuci jednotkam.

Pavel Trávník 10.6.2014: Nevím, jak je to u jiných taxonů, ale u člověka určitě se mimojaderná (mitochondriální) DNA přenáší jen od matky, mužské mitochondrie, pocházející ze spermií, jsou aktivně zničeny.

Petr Novotny 25.6.2014: Mate pravdu a take radu oponentu: http://en.wikipedia.org/wiki/Paternal_mtDNA_transmission.

Pavel Trávník 26.6.2014: Článek, na nějž odkazujete, nijak to co jem napsal nevyvrací, naopak. Dokonce přináší spoustu zajímavých údajů, které svědčí o tom, že jde o biologický princip platný napříč taxony. Samozřejmě jak je v biologii obvyklé, existují výjimky u některých taxonů (např. ve článku zmiňované banány či sekvoje) nebo možné individuální výjimky, jako případ nalezené heteroplasmie u jednoho člověka se současným výskytem mateřské i otcovské mtDNA ve svalech. To bych považoval za typickou ukázku výjimky potvrzující pravidlo a přispívající k objasnění mechanizmů, jimiž eliminace otcovských mitochondrií probíhá.

 
Odeslat komentář k článku "Samičí penis "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Samičí penis " e-mailem

Diskuse/Aktualizace